Bekkenfysiotherapie

Een bekkenfysiotherapeut behandelt klachten in het hele gebied van bekken, rug en buik. Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot klachten, met te gespannen of te actieve bekkenbodemspieren ook. Een bekkenfysiotherapeut kan u behulpzaam zijn bij het leren herkennen van te veel of te weinig activiteit in deze spieren.

De bekkenfysiotherapeut behandelt mannen, vrouwen en kinderen. Bij het behandelen van de bekkenpijn geeft de bekkenfysiotherapeut informatie over het ontstaan van de klachten, adviezen ten aanzien van dagelijkse activiteiten en oefeningen ter verbetering van de conditie.

Bij de behandeling van de bekkenbodem moet men denken aan uitleg over de werking van de bekkenbodem, het trainen en/of ontspannen van de bekkenbodemspieren, blaastraining en advies voor toilethouding en toiletgedrag.

Zo nodig kan er gebruik worden gemaakt van myofeedbacktraining, functionele electrostimulatie en ballontraining. Bij onvoldoende controle van de spieren van de bekkenbodem kan op deze manier met meest moderne apparatuur de werking van deze spieren zichtbaar gemaakt worden op een scherm.

Stuitpijnbehandeling met de NIMOC®-methode

Stuitpijn (coccygodynie) komt veel voor. Mensen hebben vaak jarenlang klachten. Ook binnen de bekkenfysiotherapie worden deze patiënten gezien en tot voor kort waren er niet veel behandelopties.

Bij stuitpijn ziet men meestal dat een standsafwijking van het stuitbeen ten op zichte van het heiligbeen, vaak ten gevolge van een val of bevalling, welke korter of langer geleden heeft plaatsgevonden.

Middels een milde uitwendige techniek kan de stand van het stuitbeen hersteld worden (NIMOC). Direct na deze behandeling gebeurd het dikwijls dat er een merkbaar verschil optreedt tijdens het zitten, bukken en/of lopen.

Opvallend is ook dat patiënten met bekken-, rug- of liespijn, maar ook mensen met anuskramp, obstipatie, verstoord plaspatroon, pijn bij vrijen meestal een standsafwijking van het stuitbeen hebben en bij behandeling van de stand er een verbetering van hun klachten ontstaat.

Neurostimulatie (PTNS) bij een overactieve blaas

Een groep van zenuwen onderaan de ruggengraat (de sacrale zenuwen) regelen de werking van en de controle over de blaas. De activiteit van de blaas kan veranderen door deze zenuwen te stimuleren met zachte elektrische pulsen (neurostimulatie). Het is een relatieve eenvoudige behandeling van een overactieve blaas waarbij geen medische ingreep plaatsvindt.

Percutane Tibiale NeuroStimulatie (PTNS) is een manier om met zachte elektrische pulsen de zenuwen te stimuleren. De tibiale zenuw loopt van de bovenkant van de enkel door het been naar de groep van zenuwen onderaan de ruggengraat. Door de tibiale zenuw te stimuleren is het mogelijk om de zenuwen te beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de controle van de blaas.
Tijdens een PTNS behandeling wordt een kleine dunne naald ingebracht (plakelectrode is ook mogelijk) vlakbij de tibiale zenuw boven de enkel en deze naald-elektrode wordt dan aangesloten op een stimulator die op batterijen werkt. De impulsen van de stimulator verplaatsen zich langs de zenuwbanen en helpen bij het trainen van de blaas, waardoor uw klachten minder worden.

Omdat PTNS langzaam de signalen wijzigt die leiden tot controle over de blaas, zijn waarschijnlijk minstens 6 behandelingen nodig voor er een verandering in de symptomen is. Veel patiënten die PTNS gebruiken, ervaren een aanzienlijke verbetering van de controle over hun blaas.

Over het plassen:

Over het ontlasten:

Over seksualiteit:

Over plassen, ontlasten en seksualiteit:

Over de voeding:

Over vrouwen:

Over het bekken:

Over de MAPLe specialist:

Lees verder

Adresgegevens

Attent Fysiotherapie

Berlijnstraat 8
7559 WH Hengelo

Tel: 074-2773206
info@attentfysiotherapie.nl

Bel voor een afspraak!

Openingstijden

Maandag07:00 - 18:00
Dinsdag07:00 - 21:00
Woensdag07:00 - 18:00
Donderdag07:00 - 21:00
Vrijdag07:00 - 19:00
Zaterdag08:00 - 12:30
ZondagOpen - op afspraak

©2015 Attent Fysiotherapie - Webdesign: Webton.nl